Tussen Den Haag en Utrecht en tussen Schiphol en Nijmegen rijden donderdag minder treinen. De wielen van meerdere treinstellen zijn beschadigd geraakt door het herfstweer.

Op de twee trajecten rijden de helft minder treinen. In plaats van ieder kwartier, rijdt morgen ieder half uur een intercity. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd en een mogelijke extra overstap, zo meldt de NS woensdag. De verstoringen duren naar verwachting tot 21.30 uur in de avond.

Door regen en herfstbladeren ontstaat volgens de NS bladmoes. Dat maakt het spoor gladder dan normaal. Treinen hebben vervolgens minder grip op het spoor, waardoor de treinen kunnen slippen bij het remmen. Daarbij kunnen de remmen beschadigd raken. Monteurs moeten vervormde wielen repareren voordat de trein weer kan worden ingezet.

De NS en ProRail hebben zich in aanloop naar de herfst voorbereid op de gladheid. Zo zijn op treinen op trajecten als Utrecht-Rhenen en Gouda-Alphen, die door bosrijk gebied rijden, uitgerust met 'sandite'.  Dit mengsel van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel wordt op het spoor gestrooid zodat de bladerenpulp van het spoor verdwijnt.

Bekijk hier het actuele treinverkeer

Zo ontstaan gladde sporen door vallende bladeren
Zo ontstaan gladde sporen door vallende bladeren