Het onderzoek naar de roofmoorden in het Drentse Dwingeloo en Exloo in 2012 en 2013 moet worden heropend. De uitspraak in het hoger beroep waar verdachten Admilson en Marcos R. terechtstaan, laat daarom langer op zich wachten. 

Het is niet bekend wanneer de broers wel horen of ze opnieuw zullen worden veroordeeld.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden is het onderzoek naar de dood van Berend Smit onvolledig. Smit werd in 2012 doodgeschoten in Dwingeloo. Het rapport dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opmaakte na zijn dood, dateert van voor de aanhouding van de broers.

Daarom is onder meer onduidelijk wie precies op Smit heeft geschoten. Admilson R. verklaarde in de rechtszaal dat hij vanuit de greppel op Smit schoot toen die zijn hondje uitliet in het bos. Voor Smit overleed, moest hij onder dwang zijn pincode en -pas afgeven. Marcos R. zou toen de wacht hebben gehouden.

Uit het NFI-rapport blijkt echter dat Smit van meerdere kanten is beschoten.

Hof doet geen uitspraak in zaak Moordbroers
45
Hof doet geen uitspraak in zaak Moordbroers

Levenslang

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand opnieuw levenslang tegen de mannen en legde moord ten laste voor het doden van Smit en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, dat in juli 2013 door beide broerd werd gewurgd. 

Vorig jaar veroordeelde de rechter in Assen de mannen tot een celstraf van dertig jaar: de hoogst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf in Nederland. Beide partijen tekenden destijds beroep aan.

Het opleggen van een levenslange celstraf is in Nederland omstreden, omdat ons land nauwelijks de mogelijkheid biedt tot gratie. De broers zouden daarom vrijwel zeker de rest van hun leven in de gevangenis zitten en dat is in strijd met de Europese grondwet.

Momenteel onderzoekt staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) een nieuwe regeling waarbij na 25 jaar bekeken wordt of een gedetineerde klaar is voor de terugkeer in de maatschappij.

Tbs

Volgens de rechter is bovendien een nieuw deskundigenrapport nodig over de broers. Vorig jaar legde de rechtbank Admilson R. ook tbs op voor de moorden. Hij beweerde in de rechtszaal dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde die hem opdracht gaven de mensen te doden. Admilson R. liep als beroepsmilitair in Afghanistan een trauma op.

Volgens het OM planden de broers hun daden bovendien zorgvuldig. Zo kampeerden ze dagen voor de moord in het bos tegenover de woning van het echtpaar Veenendaal in Exloo. De man en vrouw (77) werden gedwongen om een afscheidsbrief te schrijven, waardoor de politie in eerste instantie uitging van zelfdoding.

Laptop

De daders namen onder meer een laptop en contant geld mee uit het huis van het echtpaar. Omdat de broers de gestolen laptop gebruikten, kwam de politie hen uiteindelijk op het spoor.

Ze werden in maart 2014 aangehouden. Ze verklaarden dat ze "snel rijk wilden worden". In beide zaken is geld buit gemaakt. In het geval van Berend Smit was dit 50 euro.