De 37-jarige man uit Kudelstaart die deze week een racistisch filmpje publiceerde van Sylvana Simons wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd wegens bedreiging.

Volgens het OM heeft de man, die zich dinsdag meldde bij de politie, inmiddels bekend dat hij de video maakte en op YouTube plaatste.

In de video wordt het kandidaat-Kamerlid voor Denk bedreigd. De man zegt dat hij het filmpje alleen heeft gemaakt en gepubliceerd, zonder de hulp van anderen. De politie heeft zijn woning doorzocht en de computer van de verdachte in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie liet dinsdag weten een onderzoek te starten naar de maker van het filmpje. Het is nog niet bekend wanneer hij voor de rechter moet verschijnen. De man zit niet langer vast. 

'Zichtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons'
78
'Zichtbare en onzichtbare beveiliging voor Sylvana Simons'

Beveiliging

Simons deed aangifte nadat de video was verschenen en wordt sindsdien beveiligd. De oud-presentatrice wordt in de videomontage afgebeeld als Zwarte Piet en een naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan.

Eerder deed Simons ook aangifte van discriminatie nadat ze in mei bekend had gemaakt dat ze de politiek in zou gaan. De politie heeft het onderzoek naar de uitlatingen die toen op social media zijn gedaan inmiddels afgerond. Het is nog niet bekend of justitie in die zaak overgaat tot vervolging.