Tegen Youri B., een van de medeverdachten van de moord op zakenman Ton Kuijf, is dinsdag vier jaar cel geëist. Kuif werd in maart 2014 in een chalet in Ermelo met een bijl om het leven gebracht.  

Hoofdverdachte Janet S. uit Kampen kreeg donderdag een strafeis te horen van twintig jaar cel, gevolgd door tbs met dwangverpleging. 

Het ontzielde lichaam van zakenman Ton Kuijf werd op 14 maart 2014 door de brandweer in het brandende chalet gevonden. Het met tape en kabelbinders geknevelde lichaam was gewikkeld in plastic. 

B., uit Bergen op Zoom, zat op het moment van de moord buiten in zijn auto. Toen hij het chalet betrad, kennelijk om een telefoonoplader te pakken, zag hij naar eigen zeggen hoe S. met een bijl op het lichaam inhakte. Het OM had twijfels over zijn verhaal: B. claimt dat zijn telefoon leeg was, maar het toestel straalde later die avond wel een mast aan. Toch achtte de officier bewezen dat de moord alleen door S. is gepleegd.

Verwijt

Het Openbaar Ministerie verwijt B. niet alleen dat hij brand heeft gesticht, maar ook dat hij het lijk probeerde te laten verdwijnen en probeerde de opsporing te bemoeilijken door de sporen te wissen.

Volgens RTV Oost zegt  B. niets met het ombrengen van Kuijf te maken te hebben, maar dat hij wel heeft meegeholpen met het uitwissen van de sporen. "Dat deed ik onder dwang van Janet. Ze zei dat ze anders mijn familie wat aan zou doen."

Het slachtoffer werd eerst op zijn achterhoofd geraakt met een bijl. Daarna werd hij met kabelbinders en tape vastgebonden, waarna hij vele keren "doelgericht met een mes is gestoken, ook door de tape heen." "Hiervoor misstaat de term 'afgeslacht' niet", stelt het OM. 

Seksdates

S. zou samen met een vriendin middels seksdates mannen hebben afgeperst. "Er was geen seksafspraak, er is geen seks geweest en daar zijn geen opnames van", zei de advocaat van S.. De verklaring van B., die S. beschuldigde, is onbetrouwbaar, aldus de verdediging. De raadslieden willen vrijspraak voor moord.

De rechtbank doet op 12 december uitspraak.