Het OM heeft dinsdag opnieuw levenslange celstraffen geëist tegen Dino Soerel, Jesse R. en Mohammed R. en Siegfried S. in het hoger beroep van het Passageproces. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij en het uitvoeren van liquidaties of pogingen daartoe. 

Het OM verdenkt Soerel ervan opdracht te hebben gegeven tot de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). In juridische zin is er dan sprake van uitlokking. Uitlokking wordt op dezelfde manier bestraft als het plegen van het feit.

Het OM voelt zich gesterkt door de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe en de eerdere verklaringen van kroongetuige Fred Ros.

Beiden verklaren dat Soerel samen met twee anderen, onder wie Willem Holleeder, een dodenlijst had gemaakt. Op die lijst stonden onder anderen Houtman en Van der Bijl. In ruil voor de moord werd een geldbedrag beschikbaar gesteld. Holleeder staat terecht voor deze liquidaties in een aparte zaak voor de rechtbank van Amsterdam.

Houtman en Van der Bijl zouden op hun beurt plannen hebben gehad om Holleeder te doden omdat hij hen afperste. Holleeder kwam achter dit plan en beraamde samen met Soerel de moord op de twee mannen. 

Soerel werd eerder veroordeeld tot zes maanden omdat de rechtbank niet overtuigd was van zijn rol bij de liquidaties van Houtman en Van der Bijl. Hij werd alleen veroordeeld voor witwassen en het bezit van twee valse paspoorten.

Soerel

Volgens journalisten aanwezig in de rechtszaal heeft Soerel verklaard dat hij de levenslange eis zag aankomen, maar dat het aankomt als een harde dreun. Soerel claimt onschuldig te zijn en hij beschuldigt het OM van verdraaiingen en leugens.

Het OM omschreef Soerel op de zesde dag van het requisitoir in de rechtbank op Schiphol als oprichter en leidinggevende van een criminele organisatie die zich toelegde op het voorbereiden en plegen van moorden.

Jesse R.

Jesse R. en Mohammed R. (geen familie) hoorden eveneens levenslang tegen zich eisen. Beide mannen worden ervan verdacht als (mede-)plegers betrokken te zijn geweest bij de vijf moorden die werden gepleegd in 1993.

Jesse R. zou ook een rol hebben gespeeld bij de moorden op Houtman en Van der Bijl. Hij zou samen met La Serpe Houtman hebben doodgeschoten en de schutters hebben begeleid die Van der Bijl hebben geliquideerd.

Siegfried S. wordt verdacht van het medeplegen van moord.

Kroongetuigen

Ros en La Serpe krijgen allebei een vermindering van 50 procent van de strafeis omdat zij hebben gefungeerd als kroongetuigen. La Serpe hoorde acht jaar eisen en Ros veertien jaar.

Tegen Pinny S. is elf jaar en zes maanden geeïst op verdenking van het opdracht geven voor de moord op Van Maurik. Nan Paul de B. wordt gezien als medepleger en kreeg een strafeis van negen jaar en zes maanden. Freek S. moet volgens het OM voor vijf jaar en zes maanden in de cel voor medeplichtigheid bij de dood van Van Maurik.

Sjaak B. hoorde drie jaar en drie maanden eisen wegens wapenhandel.