De 34-jarige man die in Portugal werd aangehouden voor zijn vermeende rol bij de vermissing van de meisjes Sam en Femke is maandag door de Portugese rechter op vrije voeten gesteld omdat het Europese aanhoudingsbevel tegen de man niet klopte.  
 

Er was volgens de magistraat niet voldaan aan de eisen die bij dergelijke bevelen gelden, meldde de Portugese televisiezender tvi24.

Het Openbaar Ministerie kon de vrijlating maandagavond niet bevestigen en dat is dinsdagochtend onveranderd. Ze hebben kennis genomen van de berichtgeving. ''Wij wachten af'', aldus een woordvoerster over het verzoek aan Portugal om de man aan te houden en over te leveren aan Nederland.

Nederland vroeg eerder om uitlevering van de man. Hij wordt ervan verdacht dat hij de meisjes heeft onttrokken aan het gezag van hun ouders. De Nederlandse man werd zondag in Portugal aangehouden.

Zelf stelde hij tijdens zijn verhoor dat hij de politie juist had gewaarschuwd over de aanwezigheid van de meisjes in de plaats Albufeira. Ook de rechter zou volgens de krant om die reden geen gronden meer hebben gezien hem nog langer vast te houden.

Het OM kon de vrijlating maandagavond niet bevestigen. "We zijn hier niet van op de hoogte gesteld", aldus een woordvoerster. Volgens haar blijft Nederland de man hoe dan ook als verdachte zien en blijft het verzoek tot uitlevering van kracht.

Vermiste tienermeisjes gevonden in Portugal
Vermiste tienermeisjes gevonden in Portugal