Jos de G., verdachte in de zaak-Nicole van den Hurk, is maandag vrijgesproken voor doodslag van de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. De rechter acht verkrachting wel bewezen. De G. moet vijf jaar de cel in.

Het OM eiste in oktober veertien jaar cel tegen de 49-jarige man uit Helmond voor verkrachting en doodslag van Van den Hurk. De G. stelt dat hij en Van den Hurk vrijwillige seks hadden, maar volgens de rechter is daar onvoldoende onderbouwing voor.

Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat Van den Hurk is gedood, maar kan niet vastgesteld worden dat De G. dit heeft gedaan. Het scenario dat Van den Hurk door een ander persoon is gedood, acht de rechter mogelijk. In de spermasporen die zijn gevonden op het lichaam van Van den Hurk is DNA gevonden van De G., van Van den Hurks toenmalige vriendje, en een onbekend persoon. 

Het OM eiste eerder geen tbs, omdat de kans op herhaling niet aanwezig zou zijn. De G. kreeg eerder een tbs-behandeling en is volgens deskundigen "uitbehandeld". 

De advocaat van De G. is niet tevreden met de uitspraak. Hij noemt de straf "onevenredig hoog", aldus de advocaat tegen Omroep Brabant. "We hadden vrijspraak op alle fronten verwacht. We gaan het vonnis nader bestuderen en beslissen later over een eventueel hoger beroep."

Nabestaanden Van der Hurk emotioneel tijdens uitspraak
Nabestaanden Van der Hurk emotioneel tijdens uitspraak

Moord

Justitie liet de verdenking van moord eerder dit jaar laten vallen, omdat de verdachte de dood van het meisje niet zorgvuldig zou hebben gepland. Wel blijkt uit onderzoek dat ze met "veel geweld", middels messteken, om het leven is gebracht.

De G. werd in 2014 aangehouden nadat een coldcaseteam het onderzoek naar de verdwijning van Van den Hurk in 2011 had heropend.

Het meisje verdween ruim 21 jaar geleden toen ze op de fiets onderweg was naar haar bijbaantje in een supermarkt in Eindhoven. Bijna twee maanden daarna werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.