De leiding van chemisch bedrijf Dupont betuigt spijt voor het grote gaslek afgelopen zomer bij de fabriek in Dordrecht. Vooral de communicatie naar omwonenden liet te wensen over, erkent de directie.

"We waren met onszelf bezig en met het probleem", stelt directeur Govert Griffioen in het AD. "We waren de buitenwereld in zekere zin vergeten."

In augustus lekte bijna 3.000 kilo van het giftige gas formaldehyde weg bij de fabriek. Dupont maakte pas anderhalve maand later melding van dit incident, wat tot woede leidde bij gemeente, provincie en bewoners.

"Mensen zijn het vertrouwen in de fabriek kwijt en dat betreuren we", aldus Griffioen. "Dat soort incidenten mag gewoon niet gebeuren." Het is de eerste keer dat de directie van het bedrijf zich in de media uitgebreid uitlaat over het incident.

Woonwijk

In oktober vond er weer een lekkage plaats. Hierna werd de fabriek een maand lang stilgelegd om alle systemen te controleren. Dupont start deze week weer op. "Wat mij betreft komt dit nooit meer voor", beklemtoont de directeur.

Dupont lag al eerder onder vuur door de jarenlange uitstoot van de gevaarlijke stof C8. Op deze zaak wil Griffioen niet ingaan, omdat deze zaak valt onder een afsplitsing van het bedrijf. Hij vindt echter niet dat de fabriek, die met gevaarlijke stoffen werkt, te dicht bij woonhuizen staat. "Wij hebben geen enkele reden om hier weg te gaan."