De eerste herfststorm van het jaar heeft zondag gezorgd voor overlast en schade. In de ochtend waarschuwde het KNMI voor zware windstoten met code geel voor het hele land.

Aan zee kwamen windstoten van 100 kilometer per uur voor. In het noordwesten tot 110 kilometer per uur en landinwaarts ongeveer 90 kilometer per uur. De regen trok in de ochtend vanuit het zuidwesten over het land.

Even na 18.00 uur was code geel niet meer van kracht. Tegen de avond nam de zware wind weer af. Alleen op de Wadden bleef het nog enige tijd stormachtig.

In Vlissingen werd een uur lang gemiddeld windkracht negen gemeten. Daarmee is er officieel sprake van een storm. In IJmuiden zijn windstoten met een kracht van 119 kilometer per uur waargenomen.

Er deden zich talloze kleine en grotere incidenten voor. De website Alarmeringen.nl noteerde tussen 11 en 16 uur ruim negenhonderd stormgerelateerde meldingen bij de brandweer. De meeste kwamen uit de regio's Hollands-Midden (95), Amsterdam-Amstelland (94) en Rotterdam-Rijnmond (71).

Omgewaaide bomen

Veel meldingen betroffen omgewaaide bomen en afgebroken takken. Ook waren er veel telefoontjes bij hulpdiensten over losgeraakte dakdelen, omgevallen schoorstenen, losgeraakte gevelplaten en omgewaaide verkeersborden en hekwerken.

Op de A9 waren bomen op de weg gewaaid, waardoor er tussen Badhoevedorp en Amstelveen flinke vertraging was. Het treinverkeer had veel last van de herfststorm.

​Op zeker zes plekken is het treinverkeer onverwacht verstoord. Onder andere door omgewaaide bomen moeten reizigers rekening houden met vertragingen en uitval van treinen. 

Brandweer rukt uit voor losgekomen dakdelen
Brandweer rukt uit voor losgekomen dakdelen

Gewonden

Vijf mensen zijn zondagmiddag in Arnhem gewond geraakt door omvallende terrasschermen van een pizzeria. Dat gebeurde volgens de brandweer in de Oude Stationsstraat.

​Vier van de vijf gewonden zijn naar een ziekenhuis overgebracht. De storm kreeg vat op de schermen van de horecagelegenheid en waaiden omver. Passanten werden er door geraakt.

Geltreinen

Spoorbeheerder ProRail en de NS zetten dit weekend extra geltreinen in om de kans op vertraging te verkleinen. Door het slechte weer kunnen de sporen glad worden.

Vanuit de geltreinen wordt een mengsel van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel op het spoor gesmeerd, waardoor het minder glad wordt.

​De meest recente storm in Nederland was dit jaar op Tweede Paasdag (28 maart). De eerste najaarsstorm is dit jaar een maand later dan gemiddeld.

Stormachtige zondag

Het KNMI heeft zondag voor het gehele land code geel afgekondigd. In Budel begon de ochtend regenachtig. © NU.nl/Ben Saanen
Door de stevige wind heeft een verkeersbord losgelaten op het Rottepolderplein. Brandweer Badhoevedorp heeft het bord verwijderd. © Brandweer Badhoevedorp
Er zijn dreigende luchten boven de Noordzee te zien. Lezer Marijke Bloemendaal maakte deze foto in Kijkduin. © NU.nl/Marijke Bloemendaal
Door de windstoten zijn ook takken losgerukt en is tuinmeubilair omgewaaid. © NU.nl/JustCarla
Donkere lucht en een regenboog in de Mastenbroekerpolder te Zwolle. © NU.nl/Evert Jan Reemst
In de Spuistraat in Amsterdam is een hek omgewaaid door de windstoten. © NU.nl/Maarten Metz
Ook in Best (Noord-Brabant) zijn de luchten donker gekleurd. © NU.nl/Jan van den Dries
Bij Etten-Leur is een boom omgewaaid door de harde wind. © NU/Maik Maas
In Ypenburg bij Den Haag is een dak van een tuinhuisje gewaaid. © NU/Alexander Struijk
Op diverse plaatsen zorgden omvallende bomen voor overlast, zoals deze boom in Amstelveen © NU/Ria Mesman
De brandweer was snel ter plaatse om de weg weer vrij te maken. © NU/Ria Mesman
In Rotterdam is een steiger omgewaaid door de storm. © NU/Nienke Appels
Ook in andere plaatsen zijn stellages omgewaaid. © NU/Marc van de Venis
Ook het treinverkeer ondervond hinder van de harde wind. © NU/Dzibra Dubois
Ook op de snelweg (hier de A9) had het verkeer last van het weer. © ANP
In Haarlem raakte een woonhuis zwaar beschadigd toen het geraakt werd door een omvallende boom. © NU/Mitchel Schildwacht
Tegen het einde van de middag zwakte de storm af en zorgde de zon voor schitterende kleuren aan de hemel. © NU/Jos de Haan