In Winsum is in de nacht van vrijdag op zaterdag een begin gemaakt met het bergen van de trein die vrijdagmiddag ontspoorde na een aanrijding.

Bij de onbewaakte overweg, waar een trein van vervoerder Arriva botste op een tankwagen met melk, staan kranen klaar om de wrakstukken van het spoor te hijsen.

ProRail verwacht dat de treindelen aan het eind van zaterdagmiddag van het spoor zijn. Vervolgens kan de tankwagen weggehaald worden en met het herstel van het spoor worden begonnen. 

Het werk gaat het hele weekeinde duren en volgens de huidige prognose rijden er maandagochtend weer treinen tussen Groningen en Roodeschool, kondigde een woordvoerster aan. Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers te vervoeren.

Bij het ongeluk raakten enkele treinpassagiers zwaargewond. De chauffeur van de tankwagen is aangehouden en wordt als verdachte gehoord.

De persoonlijke bezittingen die passagiers in de trein moesten achterlaten worden door Arriva-medewerkers uit de trein gehaald, geregistreerd en opgeslagen, meldt de vervoerder.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben een onderzoek naar het ongeval ingesteld.

Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers tussen Groningen en Roodeschool te vervoeren. Het is nog niet duidelijk wanneer het spoor weer wordt vrijgegeven.

Volgens ProRail blijft spoor bij Winsum nog dagen dicht
Volgens ProRail blijft spoor bij Winsum nog dagen dicht

Onderhandelingen

Spoorbeheerder ProRail gaat samen met de gemeente Winsum kijken of de omstreden spoorwegovergang kan verdwijnen. Volgens directeur Pier Eringa duren de onderhandelingen over grondaankoop om dit mogelijk te maken veel te lang en moet er harde actie worden ondernomen.

"We gaan met de gemeente kijken of we met fors geweld de beschikking kunnen krijgen over de grond", zei Eringa vrijdagmiddag op een persconferentie over het treinongeval in Winsum. De grond is nodig voor aanleg van een alternatieve tijdelijke weg als de overgang wordt gesloten.