Het duurt nog zeker enkele dagen voordat het spoor in Winsum weer vrij is voor het treinverkeer. Vervoerder Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers tussen Groningen en Roodeschool te vervoeren.

De komende dagen moet de gehavende trein van het spoor worden getakeld. De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben een onderzoek naar het ongeval ingesteld.

Vrijdag ontspoorde er bij de Groningse plaats een passagierstrein na een botsing met een tankwagen. Daarbij vielen achttien gewonden, van wie er elf naar het ziekenhuis moesten. Enkelen van hen zijn zwaargewond.

Het ongeval vond plaats bij een onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan. Het was niet het eerste ongeval op dit punt. In 2014 kwamen er bij twee verschillende ongelukken twee mannen om het leven toen zijn met hun auto geschept werden door een passerende trein.

Volgens ProRail blijft spoor bij Winsum nog dagen dicht
Volgens ProRail blijft spoor bij Winsum nog dagen dicht

Onderhandelingen

Spoorbeheerder ProRail gaat samen met de gemeente Winsum kijken of de omstreden spoorwegovergang eerder kan verdwijnen. Volgens directeur Pier Eringa duren de onderhandelingen over grondaankoop om dit mogelijk te maken veel te lang en moet er harde actie worden ondernomen.

"We gaan met de gemeente kijken of we met fors geweld de beschikking kunnen krijgen over de grond", zei Eringa vrijdagmiddag op een persconferentie over het treinongeval in Winsum. De grond is nodig voor aanleg van een alternatieve tijdelijke weg als de overgang wordt gesloten.

Afgewezen

ProRail stelde eerder dat het besluit om de omstreden spoorovergang te sluiten, vertraging oploopt omdat een aanbod voor de opkoop van grond door de eigenaar is afgewezen. "Ik baal er als een stekker van dat dit ongeval is gebeurd", aldus Eringa. "We gaan nu kijken hoe we dit kunnen versnellen. Dit duurt veel te lang. Het moet gewoon afgelopen zijn."

Eringa wordt in zijn streven gesteund door de burgemeester van Winsum, Rinus Michels. "We gaan dit traject zeker afwegen als er niet snel overeenstemming komt."