Bij een treinongeluk bij Winsum zijn vrijdag achttien gewonden gevallen. Een trein van Arriva is gedeeltelijk ontspoord na een botsing met een tankwagen.

Bij het ongeval zijn achttien mensen gewond geraakt, elf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zij zijn niet zwaargewond. De overige gewonden worden op locatie behandeld, meldt Veiligheidsregio Groningen.

Mensen met lichte verwondingen krijgen verzorging in de brandweerkazerne van Winsum. Ongeschonden passagiers worden in een naastgelegen boerderij opgevangen. Volgens vervoerder Arriva zaten er 50 tot 75 passagiers in de trein.

De gewonden zaten in de trein, aldus de politie in Groningen. De chauffeur van de wagen bleef ongedeerd, net als de machinist.

Na de botsing ontspoorde het voorste treindeel en belandde de tankwagen is in de sloot. De melkauto kwam van een boerenerf gereden en is vermoedelijk bij een onbewaakte spoorwegovergang in botsing gekomen met de naderende trein.

Tientallen hulpverleners zijn bij de plaats van het ongeluk aanwezig. Winsum ligt zo'n vijftien kilometer ten noorden van de stad Groningen. Het treinverkeer ligt voor onbepaalde tijd stil.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoekers op weg gestuurd naar de plek van het ongeval. De chauffeur is aangehouden en is voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Geschept

Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om de onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan. In 2014 kwam een 24-jarige man hier om het leven toen hij met zijn auto werd geschept door een trein tijdens het oversteken. Eerder dat jaar overkwam een 67-jarige man hetzelfde.

Hierna spande de Gerjon Kazemier Stichting, die zich sterk maakt voor veilige spoorwegovergangen, een kort geding aan tegen ProRail en de gemeente Winsum. Dat geding werd opgeschort nadat ProRail en Winsum vorig jaar waren overeengekomen dat er voor omwonenden een noodweg zou worden aangelegd naar een bewaakte overgang.

Opgeheven

In juni van dit jaar werd bekend dat de onbewaakte spoorwegovergangen in Winsum in de komende jaren worden verbeterd of opgeheven. Dat zijn de gemeente en provincie Groningen overeengekomen met staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. De overwegen moeten in 2020 veilig zijn, waarbij de Voslaan als eerste wordt aangepast.

ProRail gaat nu samen met gemeente Winsum kijken of de spoorwegovergang eerder kan verdwijnen. Volgens directeur Pier Eringa duren de onderhandelingen over grondaankoop om dit mogelijk te maken veel te lang en moet er harde actie worden ondernomen.

In 1980 kwamen bij Winsum negen mensen om het leven toen twee passagierstreinen met hoge snelheid frontaal op elkaar botsten. Het traject was destijds slecht beveiligd en door de dichte mist zagen de treinen elkaar niet naderen.