Werkgroep adviseert te stoppen met verhuizen vluchtelingenkinderen

De opvang van kinderen in asielzoekerscentra moet beter. Een werkgroep die onderzoek heeft gedaan naar de situatie van de kinderen stelt dat het verhuizen van deze kinderen beperkt moet worden en dat ze stabiliteit nodig hebben op een kleinschalige permanente locatie in nabijheid van hun ouders. 

Het advies komt van organisaties Defence for Children, Kerk in Actie, Unicef Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en War Child samen.

Onrust en instabiliteit zijn een probleem voor de kinderen van vluchtelingen die in opvangcentra verblijven. Oorzaak zijn de vele gedwongen verhuizingen gedurende de asielprocedure, zegt de werkgroep.

"Gezinnen verhuizen minimaal drie keer en vaak nog enkele keren tijdens hun procedure. Het schooljaar van kinderen wordt onderbroken, medische behandelingen worden onnodig stopgezet, verwerking van trauma’s lukt maar beperkt, het opbouwen van sociale contacten stokt en de integratie komt niet op gang", luidt de conclusie.

Het rapport beoogt de opvang kindvriendelijker te maken. Daarvoor heeft de werkgroep een aantal verbeterpunten geformuleerd, zoals opvang op één locatie, goede toegang tot onderwijs, medische zorg en sport en spel. 

Zondag is de internationale Dag van de Rechten van het Kind. "We kiezen dit moment om te onderstrepen dat Nederland zichzelf verplicht heeft om de rechten van alle kinderen op ons grondgebied na te leven", zegt Helen Schuurmans, coördinator van de Werkgroep. "De behandeling van deze kwetsbare gevluchte kinderen schiet nu tekort."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie