Partijen in raad Utrecht bezorgd over herkomst geld omstreden moskee

VVD en CDA in Utrecht raad maken zich zorgen over de herkomst van geld dat de moskee AlFitrah inzamelt via benefieten. Dat blijkt uit vragen die de partijen donderdag aan het college hebben gesteld.

Deze week betaalde AlFitrah op het nippertje 107.000 euro aan achterstallige huur.

De Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst FIOD is al enkele maanden bezig met een onderzoek naar geldstromen binnen AlFitrah. Eerder werd al bekend dat de Utrechtse moskee geld zou krijgen van Revival of Islamic Heritage Society uit Koeweit, een organisatie die in de Verenigde Staten als terroristisch te boek staat.

"AlFitrah weet middels benefieten steeds net op tijd genoeg geld op te halen om betalingen te doen en zo consequenties van wanbetalen af te wenden", aldus collegepartij VVD en oppositiepartij CDA.

Benefiet

Met het benefiet voor de achterstallige huur, dat nog tot zaterdag doorloopt, is binnen een week ruim 150.000 euro opgehaald. Het moskeebestuur wil niet zeggen wie of hoeveel mensen hebben gedoneerd. Er zou meer dan 107.000 euro nodig zijn omdat er beslag is gelegd op bankrekeningen van de moskee. Advocaat G. van Gorcom, die het beslag zou hebben gelegd, zegt dat AlFitrah vrij over vrijwel al het geld kan beschikken.

CDA en VVD willen weten welke onderzoeken er nu precies lopen naar AlFitrah en wat de stand van zaken is. Ook willen ze weten of 'het Midden-Oosten' invloed heeft op de koers die de moskee vaart. AlFitrah predikt radicale opvattingen over vrouwen, homo's en seksualiteit. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft al vaker "stevig" met AlFitrah gesproken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie