Nederlandse varkenshouders knippen nog steeds massaal varkensstaartjes. De sector beloofde drie jaar geleden zijn best te doen om dit geleidelijk af te bouwen, maar 99 procent van de varkensstapel leeft zonder staart.

Dat meldt Trouw. Boerenorganisaties LTO en NVV maakten in 2013 afspraken met de Dierenbescherming, maar is die nog niet nagekomen. Varkensstaartjes worden afgeknipt omdat varkens die er bij elkaar afbijten zodra ze gestrest raken. Daardoor kunnen infecties ontstaan.

Slechts vier traditionele boeren en één biologische boer werken volgens de krant aan een oplossing voor het staartbijten. Daarnaast zijn zeker twee andere varkenshouders (deels) gestopt met het knippen.

In een reactie laten de boeren weten dat ze pas met het couperen willen stoppen als er een goede oplossing voor het staartbijten is. Daarnaast hebben veel van hen last van de lage vleesprijzen en zijn ze naar eigen zeggen drukker het hoofd boven water te houden.

Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research onderzochten het bijten vorig jaar in een project, maar konden het niet voorkomen. Aan het eind had een op de vijf varkens een beschadigde staart.