Oud-werknemers Defensie die met Chroom-6 werkten klagen Staat aan

Drieduizend oud-werknemers van het Defensieterreinen in Eygelshoven en Brunssum dienen een aanklacht in tegen de Nederlandse Staat. Zij hebben daarvoor advocaat Rob Bedaux in de arm genomen.

Dat meldt omroep L1.

Tijdens hun werkzaamheden werden de medewerkers blootgesteld aan het schadelijke Chroom-6. Zo'n 1.200 van hen hebben hier gezondheidsklachten aan overgehouden, variërend van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker. Chroom-6 werd gebruikt als bescherming tegen roest in defensiemateriaal zoals straaljagers. 

Volgens Bedaux heeft de Staat onrechtmatig gehandeld tegen iedereen die in de kazernes heeft gewerkt. De advocaat zegt dat hij met een dossier van zo'n dertig bladzijden kan aantonen dat Defensie destijds op de hoogte was van het gevaar van Chroom-6. 

Begin vorig jaar maakte Defensie bekend dat er een coulance-regeling komt voor de slachtoffers, zonder daarmee schuld te erkennen. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3.000 en 15.000 euro ontvangen. Ruim tweehonderd mensen hebben tot nu toe zo'n uitkering gekregen.

Lees meer over:
Tip de redactie