Slavernijherdenking is volgend jaar weer op 1 juli

De herdenking van het Nederlands slavernijverleden is volgend jaar weer op 1 juli. 30 juni wordt een Nationale dag van Bezinning.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee) en de Landelijke Verzetsbeweging: "Zeg Neen Tegen Het NiNsee" hebben dit woensdagochtend besloten. Oud-voetballer Clarence Seedorf was daar als mediator bij. Ook burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam was bij het gesprek. 

De herdenking was altijd al op 1 juli. Vorig jaar besloot het NiNsee om de herdenking te verplaatsen naar 30 juni om een dag later de afschaffing van de slavernij te vieren. Dat zette kwaad bloed onder tientallen mensen.

Betogers

De herdenking in het Oosterpark in Amsterdam werd verstoord door betogers. Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen ze op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ook werden toespraken onderbroken.

Onder andere oud-voetballer Clarence Seedorf vroeg de betogers vorig jaar om rustig te zijn en het gesprek op een later tijdstip voort te zetten. Dat is woensdag gebeurd. 

Het compromis dat is gesloten geldt voor de herdenking in 2017. De twee organisaties zeggen in een persverklaring in gesprek met elkaar te blijven om te bedenken hoe het na volgend jaar moet. 

Lees meer over:
Tip de redactie