'Inzittenden Audi moeilijk zichtbaar bij liquidatie Staatsliedenbuurt'

De inzittenden van de Audi die op 29 december 2012 werd gebruikt bij de liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waren deels te zien, maar niet bij alle snelheden. Dat bleek uit de reconstructie die dinsdagavond werd gedaan op verzoek van het gerechtshof in Amsterdam. 

Het hof wilde weten of het gevluchte doelwit, Benaouf A., inderdaad mensen in de auto heeft kunnen herkennen.

Tijdens de reconstructie reed de Audi met verschillende snelheden, met en zonder licht, en remmend met en zonder antiblokkeersysteem. Door de voorruit zagen de raadsheren niemand in de auto bij snelheden van 55 en 50 kilometer per uur, bij 40 kilometer werden contouren gezien. Door de zijruit zagen de raadsheren ''gelaatstrekken".

Bij de lagere snelheden zagen ze ook contouren van een persoon op de achterbank en een deel van ''de gestalte van de bestuurder". De advocaat-generaal zag op de achterbank een ''persoon met een bivakmuts".

Advocaten

De advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten, Adil A. en Anouar B., hadden naar eigen zeggen (bijna) niets gezien, zo bleek woensdag tijdens de evaluatie. Bénédicte Ficq, die Adil A. vertegenwoordigt, zei dat ze alleen contouren had gezien van hoofdsteunen.

Bij de dubbele liquidatie vielen twee doden, Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21). Adil A. en Anouar B. werden vorig jaar veroordeeld tot levenslang, maar gingen daartegen in beroep. De inhoudelijke behandeling van dat hoger beroep vindt plaats in maart volgend jaar. De uitspraak wordt verwacht op 19 april.

Benaouf A. werd zelf in 2014 veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen.

Tip de redactie