Hoofd beveiligingsdienst politie stapt op na kritisch rapport

Het hoofd van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de Landelijke Eenheid van de politie is woensdag opgestapt na het verschijnen van een kritisch rapport over onrust en onvrede rondom de cultuur, werkverhoudingen en sfeer binnen de DBB.

De Dienst Bewaken en Beveiligen is gespecialiseerd in persoonsbeveiliging en veiligheidsadviezen in binnen- en buitenland. De DBB beveiligt leden van het Koninklijk Huis, gasten van het Koninklijk Huis, politici, diplomaten en andere aangewezen personen.

Medewerkers van de DBB zijn op de hoogte gesteld van de inhoud van het rapport. Komende maanden voert de dienst veranderingen en hervormingen door.

Goed overleg

Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid, zegt in een verklaring dat het opstappen van het hoofd van de DBB tot stand is gekomen in goed overleg.

"De uitkomst van het rapport laat zien dat er veranderingen en hervormingen nodig zijn om de organisatie te worden die we willen zijn. We zijn het erover eens dat we bij deze nieuwe fase van doorontwikkeling andere accenten op leiderschap moeten leggen. Daar kunnen we nu invulling aan gaan geven."

Met goedkeuring van de politiebond NPB en de ondernemingsraad is een onafhankelijk en extern bureau gevraagd onderzoek te doen. Met het verschijnen van het rapport is de balans opgemaakt over de onrust en onvrede, door de signalen kritisch te bekijken. 

"Het rapport maakt zichtbaar wat wel, en vooral wat niet goed gaat binnen de DBB. De resultaten van het rapport zijn onderdeel van het proces om de oorzaken van de onrust en onvrede binnen de dienst aan te pakken."

Integriteitsschendingen

"Naast het onderzoek naar signalen van onrust en onvrede binnen de dienst, is ook onderzoek gedaan naar meldingen van vermeende integriteitsschendingen. Deze meldingen zijn door de leiding nader onderzocht. De eenheidsleiding concludeerde dat het grootste deel van deze meldingen ongegrond is. Waar wel integriteitsschendingen hebben plaatsgevonden, zijn die collega’s destijds berispt", aldus de politie.

Lees meer over:
Tip de redactie