Ex-voorzitter ondernemingsraad politie nu ook geschorst

Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, is geschorst. Er was eerder al aangifte tegen de man gedaan na vermoedens van fraude, oplichting en verduistering.

Deze zomer is een intern onderzoek tegen Giltay begonnen. De voorlopige bevindingen geven nu aanleiding voor een schorsing, aldus de politie woensdag.

Giltay was al vrijgesteld van zijn werkzaamheden. Het is een van de meerdere interne en externe onderzoeken naar onder meer het bestedingspatroon van de COR.

Het budget van 1,6 miljoen euro van de COR ging voor een flink deel op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en het inhuren van onder anderen imagocoaches. ''Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven", aldus de huidige korpschef Akerboom eerder deze maand.

Plichtsverzuim

Het interne onderzoek gaat met name over de vraag of er door deze riante uitgaven sprake is van plichtsverzuim. ''Over eventuele disciplinaire maatregelen tegen de voormalige voorzitter wordt besloten na afronding van het interne onderzoek'', aldus de politie.

Ook oud-korpschef Gerard Bouman heeft het werk neergelegd naar aanleiding van de zaak. Hij is adviseur van het korps sinds zijn vertrek als baas van de Nationale Politie. Naar zijn rol heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) een extern onderzoek ingesteld.

Lees meer over:
Tip de redactie