OM ook in Hoger Beroep overtuigd van rol Soerel in liquidaties

Het Openbaar Ministerie (OM) is overtuigd van de rol van Dino Soerel bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl in het hoger beroep van het Passageproces. Soerel heeft volgens het OM mede opdracht gegeven tot beide liquidaties.

Van groot belang voor de overtuiging van het OM is de verklaring van kroongetuige Peter la Serpe en de eerdere verklaringen van kroongetuige Fred Ros.

Beide verklaren dat Soerel samen met twee anderen een dodenlijst had gemaakt. Op die lijst stonden onder anderen Houtman en Van der Bijl. In ruil voor de moord werd een geldbedrag beschikbaar gesteld.

Het OM stelt dat de verklaringen van de kroongetuigen worden ondersteund door verklaringen van andere getuigen. Er zijn ook geen beloftes gedaan aan La Serpe met betrekking tot immuniteit of gratie.

Door opdracht te geven voor de moorden is er sprake van 'uitlokking' door Soerel, aldus het OM. Dat wordt op dezelfde manier bestraft als het plegen van het feit.

Maandag begon het OM aan de uiteenzetting van de feiten in het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces. Het requisitoir neemt in totaal vijf dagen in beslag en eindigt op 22 november met de strafeis.

Belang

Eerder benadrukte het OM het algemene belang van de afspraken met de twee kroongetuigen. Het OM sloot naast een overeenkomst met La Serpe in het hoger beroep ook een deal met Fred Ros.

"Zonder het instrument kroongetuige ontlopen criminelen hun straf. Als La Serpe niet had verklaard, was er geen Passageproces geweest, waren er meer slachtoffers gevallen en waren daders en opdrachtgevers de dans ontsprongen. Dit is maatschappelijk niet te verantwoorden. Zonder de twee kroongetuigen waren we niet zo ver gekomen."

Ros krijgt voor het afleggen van verklaringen over liquidaties en het voorbereiden daarvan een strafeis van vijftien jaar in hoger beroep. Ros, die aanwezig is in de rechtszaal, zou verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de liquidatie van Van der Bijl in opdracht van Dino Soerel.

In het hoger beroep staan tien verdachten, opdrachtgevers, tussenpersonen en uitvoerders, terecht wegens hun betrokkenheid bij zeven liquidaties tussen 1993 en 2006. Een deel van hen wordt ook beschuldigd van het beramen van andere afrekeningen. De elfde verdachte, Ali Akgün, werd eind 2014 doodgeschoten in Turkije.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie