Een 29-jarige Hagenaar is dinsdag veroordeeld tot 120 dagen cel (waarvan 95 voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur wegens zijn aandeel in de rellen na de dood van Mitch Henriquez.

De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de man betrokken was bij brandstichting in een bouwkeet, het gooien van stenen naar de politie en opruiing tot gewelddadig optreden tegen de politie.

Dat gebeurde op 29 juni 2015 in de Haagse Schilderswijk, waar voor het politiebureau De Heemstraat werd gedemonstreerd tegen het overlijden van Mitch Henriquez.

De Arubaan kwam om het leven bij zijn arrestatie door verwurging na een nekklem door agenten. Tegen de betrokken agenten loopt een strafrechtelijk en disciplinair onderzoek.

De verdachte heeft volgens de rechtbank een grote groep demonstranten opgeroepen het politiebureau binnen te gaan.

Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez
30
Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez

Rellen

De demonstratie ontaardde in rellen, waarbij volgens de rechtbank "gedurende enkele uren in de omgeving van het politiebureau op grootschalige en heftige wijze openlijk en in vereniging geweld is gepleegd tegen politieambtenaren en medewerkers van de ME".

Mede door zijn handelen is het aanvankelijk vreedzame protest omgeslagen in geweld tegen de politie, vernieling en brandstichting, oordeelt de rechtbank.