Verdachte mishandeling tijdens demonstratie intocht weer vrij

Een 31-jarige man die zaterdag in Rotterdam tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet werd aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling, is dinsdag vrijgelaten. Hij zou tijdens de intocht van Sinterklaas een verslaggever van PowNed in Rotterdam voor een rijdende auto hebben geduwd.

De politierechter besliste dinsdagmiddag dat hij kon worden vrijgelaten. De man blijft wel verdachte in deze zaak, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Tijdens de intocht werden zaterdagmiddag 198 mensen opgepakt. Later op de avond zijn ze bijna allemaal weer vrijgelaten. De actievoerders besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. De demonstranten werden opgepakt omdat zij een ingesteld demonstratieverbod negeerden. De arrestanten gaven aan dat zij niet op de hoogte waren van het geldende noodbevel.

De politie laat aan NU.nl weten dat het noodbevel én het verbod tot demonstratie de demonstranten vanzelfsprekend direct bij aankomst in Rotterdam is medegedeeld. Hen is het aanbod gedaan om naar Maassluis door te reizen, maar dat werd afgewezen. 

"Toen de bus met demonstranten in Rotterdam stopte is gelijk de verbinding met hen gezocht, we hebben gevraagd naar hun wensen en plannen. We hebben ze aangeboden naar Maassluis te begeleiden omdat daar alle faciliteiten tot demonstreren waren getroffen. Ondanks dit aanbod, de uitleg over het noodbevel en het verbod tot demonstreren en de waarschuwingen dat het negeren van de bevelen tot aanhoudingen zou leiden, zijn de inzittenden van de bus richting centrum van de stad gaan lopen om te gaan demonstreren. Daarop is besloten alle demonstranten aan te houden."

Advocaat

Advocaat Michiel Pestman, die behoort tot de groep arrestanten, zegt dat het bestaan van het noodbevel pas per megafoon door de politie is meegedeeld toen veel betogers al in de bus zaten voor vervoer naar het bureau. Pestman zegt evenals de andere demonstranten ten onrechte te zijn opgepakt. Hij had zich bekendgemaakt als raadsman van een van de actievoerders tegen Zwarte Piet, Jerry Afriyie.

''De politie pikte Afriyie er zo tussenuit omdat hij een bekend gezicht is'', aldus Pestman. ''Hij deed helemaal niets en hield juist afstand. Hij werd met geweld naar de groep getrokken die later werden aangehouden. Afriyie wilde niet bij deze groep horen. Hij is de enige die voor de rechter moet verschijnen om zich te verantwoorden en dat is alleen omdat hij het gezicht van de anti-Zwarte Pieten-beweging is."

Afriyie is volgens de raadsman herhaaldelijk vrijgesproken voor eerdere betogingen. Pestman verwacht dat ook deze zaak ''met een sisser'' zal aflopen.

Pestman is zelf ook aangehouden en heeft een advocaat in de hand genomen. Hij beraadt zich op dit moment over te nemen stappen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie