Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zestien jaar cel geëist tegen Ferry de G. (35) voor het doodschieten van zijn ex-vriendin, vorig jaar juni in Hoofddorp. De verdachte zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld.

De 35-jarige vrouw werd vorig jaar juni neergeschoten in Hoofddorp. De G. meldde zich een dag later bij de politie. 

Volgens de man wilde zijn ex hem neerschieten en werd zij uiteindelijk geraakt bij een worsteling om het vuurwapen. Zijn verklaring staat haaks op die van een getuige, die zegt dat De G. zijn ex in koelen bloede neerschoot.

Het OM gelooft niet dat De G. het wapen van zijn ex heeft afgepakt. Op camerabeelden is te zien dat de vrouw tijdens het incident een sleutelbos in haar handen had en is het onmogelijk een wapen door te laden met sleutels in je handen. Na de schietpartij is de vrouw aangetroffen op straat met de sleutels nog in haar hand. 

De G. zou het wapen zelf hebben meegenomen. Hij had een wapenvergunning omdat hij lid was van een schietvereniging.

De verlenging van zijn vergunning eind 2014 riep vragen op omdat zijn schietvereniging nog niet helemaal voldeed aan nieuwe regels. Volgens de politie kreeg De G. een verlenging omdat hij al sinds 2004 zo'n vergunning had, hij geen verleden van geweld had en bij hem thuis was alles in orde.

Afluisterapparatuur

Eind april 2014 had zijn ex-vriendin aan de politie doorgegeven dat ze afluisterapparatuur in haar woning had ontdekt. Kort erna vond ze een zogeheten gps-tracker bij haar auto. Ze sprak op 7 mei met de politie, maar zei dat ze nog geen aangifte wilde doen, omdat ze met haar ex wilde praten.

Vanwege de melding over de ex heeft een speciale afdeling van de politie onderzoek gedaan. Ze keken of de wapenvergunning van de man meteen moest worden ingetrokken, maar het onderzoek "gaf hier op dat moment geen aanleiding toe", aldus de politie.