Openbaar Ministerie wil motorclub Bandidos verbieden

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank van Utrecht gevraagd de motorclub MC Bandidos te verbieden. 

Dat zegt officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in een interview met De Telegraaf.

Het OM vindt het bestaan van de club in strijd met de openbare orde. Het civiele verbod op de club geldt niet alleen voor de Nederlandse afdeling van de Bandidos, maar ook voor de internationale tak. Daarmee wil het OM voorkomen dat buitenlandse Bandidos hier actief zijn.

''We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden”, legt Brouwer uit.

Gevaar

Volgens het OM plegen leden van de club gewelddadige en andere ernstige feiten, zoals de handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Daarnaast leveren de gevechten van de Bandidos met rivaliserende clubs een regelrecht gevaar op voor de openbare orde en veiligheid.

Brouwer ziet duidelijk dat alles strak wordt geregisseerd vanuit het bestuur van de motorclub. ''Er gebeurt niets zonder medeweten van de leiders. De clubleiding orkestreert alle criminele activiteiten. Getuigen en overheidspersoneel worden geïntimideerd."

Hells Angels

Eerdere pogingen van justitie om een chapter van de Hells Angels te verbieden strandden bij de Hoge Raad. Brouwer verwacht dan ook een hete juridische strijd. ''Die kan jaren duren. De verdediging zal mogelijk tientallen getuigen willen horen en allerlei verweren gaan voeren."

Het verbod van Bandidos kan een opmaat zijn naar meerder verboden van motorclubs. ''Het Openbaar Ministerie is bezig met meerdere onderzoeken. Het ligt voor de hand dat meer verboden volgen."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie