Leider Satudarah zwijgt over verdenking witwassen en wapenbezit

Satudarah-president Angelo M. heeft maandag bij de rechtbank in Breda niets gezegd over de strafbare feiten waarvan hij wordt beschuldigd. Net als de andere hoofdverdachte Björn E. beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

De motorclubbaas wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, de productie van drugs, witwassen en wapenbezit. De zaak kwam in 2010 aan het rollen toen een politie-informant Björn E. aanwees.

Die zou kwalitatief goede xtc en amfetamine maken en onder bescherming staan van de motorclub, vertelde de informant.

Het Openbaar Ministerie liet maandag weten dat het 292.000 euro wil van M. Dat bedrag zou hij hebben witgewassen, onder meer met het contant afrekenen van twee Harley Davidson-motoren.

Verdachten

In totaal zijn in deze zaak negentien verdachten. De anderen verschijnen de komende twee weken voor de rechter. Onder hen diverse Satudarah-leden. De meesten werden op 30 november 2011 opgepakt in onder meer Breda, Tilburg en Eindhoven. De vluchtende M. werd met behulp van een helikopter op de A2 bij Vianen gepakt. Bij de verdachten werden behalve drugs ook geld, wapens en een raketwerper gevonden.

De politie gebruikte een indrukwekkend arsenaal aan opsporingsmethoden. Daaronder een undercoveroperatie, observaties, het volgen van auto’s met peilbakens, telefoontaps en controle van gegevens van banken en autoverhuurbedrijven.

De strafeisen in het onderzoek, Akutam genaamd, klinken aan het eind van de maand. De rechtbank vonnist eind van het jaar of begin 2017.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie