Extra vragen bij aangifte over persoonlijke omstandigheden slachtoffer

De politie stelt slachtoffers van misdrijven voortaan extra vragen over hun persoonlijke omstandigheden. Aan de hand daarvan wordt bepaald of ze hulp of bescherming nodig hebben.

Volgens het AD wil de politie voorkomen dat de getroffenen nog een keer slachtoffer worden. In 2018 moet de procedure standaard zijn. 

De afgelopen maanden hebben slachtoffers in Arnhem en Maastricht al persoonlijke informatie moeten geven. Er werd hen bijvoorbeeld gevraagd of ze zich bedreigd voelden en of ze bang waren. Daarnaast wordt de directe omgeving bekeken van de persoon die aangifte doet.

Met een dergelijke kwetsbaarheidanalyse kan de politie inschatten of een criminele daad om vandalisme gaat of dat het om een gerichte actie gaat.

"In het verleden gingen we uit van de intuïtie en onderbuik van agenten", zegt politiechef Oscar Dros tegen AD. "Nu doen we dit niet meer."

Als blijkt dat een aangifte de slachtoffers in gevaar kan brengen, dan kan de aangifte bijvoorbeeld anoniem worden gedaan. Ook politiebewaking kan een optie zijn als de situatie zich daarvoor leent.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie