Bij de intocht van Sinterklaas zijn zaterdagmiddag 180 demonstranten aangehouden in het centrum van Rotterdam. De aanhoudingen gebeurden op basis van een noodbevel, dat vrijdagavond werd uitgevaardigd uit vrees voor de komst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet naar de stad.

Onder de gearresteerden bevindt zich het Amsterdamse raadslid Simeon Blom (Groenlinks). Blom maakte deel uit van Kick Out Zwarte Piet. Dat bevestigt de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink.

Bij de politie was informatie binnengekomen dat de actievoerders mogelijk hun protest zouden verplaatsen van Maassluis naar Rotterdam. Veel agenten uit Rotterdam waren ingezet voor de beveiliging van de intocht in Maassluis. Daardoor kon niet gelijktijdig in Maassluis en in Rotterdam of een andere gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond een demonstratie worden gefaciliteerd.

Diverse demonstranten hebben zich tegen hun aanhouding verzet. De agenten waren daarom genoodzaakt geweld te gebruiken, meldt de politie.

Aanhoudingen bij protest tegen Zwarte Piet in Rotterdam
Aanhoudingen bij protest tegen Zwarte Piet in Rotterdam

Snelweg

De actievoerders werden zaterdagmiddag op de snelweg gesignaleerd. Ze bleken op weg naar Rotterdam. Bij aankomst bood de politie aan hen naar Maassluis te begeleiden, maar de actievoerders wilden daar volgens de politie geen gebruik van maken. Ze gingen vervolgens naar het Willemsplein, waar kinderen en ouders stonden te wachten op de aankomst van de goedheiligman. Vervolgens werden zij aangehouden.

Het Amsterdamse raadslid Blom zit vast op het politiebureau in Maassluis. Via Twitter liet hij weten: "Groep liep kalm zonder enige manier van protest. Omsingeld en gearresteerd. Waarvoor? Voor demo die er niet was?"

Afdoeningsvoorstel

De arrestanten krijgen een afdoeningsvoorstel. Die strafbeschikking is mede afhankelijk van de vraag of verzet is gepleegd bij de aanhouding. De politie verwacht dat het merendeel van de demonstranten in de loop van zaterdag op vrije voeten wordt gesteld. Een woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet zegt echter dat veel demonstranten het schikkingsvoorstel weigeren.

Bij de intocht in Maassluis werd een 31-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden die messen bij zich had. Volgens de politie werd er bij hem een mes aangetroffen toen hij bij een van de controleposten werd gefouilleerd.

De man bleek een oud kapmes en andere gereedschappen bij zich te hebben. Na zijn aanhouding verklaarde de man op weg te zijn geweest naar een vriend en niet van plan te zijn om naar de intocht te gaan kijken.