Ook bij Zeewolde vogels geruimd in onderzoek naar vogelgriep

In het Wolderwijd bij Zeewolde is een tiental dode watervogels aangetroffen die momenteel worden geruimd. Er wordt onderzocht of de dieren zijn besmet met het vogelgriepvirus.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaat het om een "stuk of tien" dode vogels. Een omstander meldt in gesprek met NU.nl dat er zeker 25 dode kuifeenden in het water liggen. Het gebied is met lint afgezet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of het gaat om zieke dieren. Een woordvoerder van de NVWA zegt dat alle signalen van vogelgriep momenteel serieus worden genomen. "Mensen zijn er ook veel alerter op." De woordvoerder wil niet zeggen waar de meldingen precies vandaan komen, maar de gebieden zijn "verspreid over Nederland". Het onderzoek dat moet vaststellen of dieren besmet zijn, duurt enkele dagen. 

Rijkswaterstaat stelde vrijdagochtend vast dat de besmetting van watervogels met vogelgriep zich vooralsnog beperkt tot de Noord-Hollandse plaatsen Monnickendam en Volendam.

Donderdag werd bekend dat de dode watervogels die deze week werden gevonden in Monnickendam besmet zijn met de vogelgriep van het type H5N8.

Helikopters

Met helikopters heeft Rijkswaterstaat het gebied bij de Gouwzee onderzocht om duidelijkheid te krijgen over de omvang van de vogelsterfte.

Een woordvoerder meldt dat bij Monnickendam zo'n tachtig vogels werder gevonden en bij de Gouwzee een tiental vogels.

Een speciaal ingehuurd bedrijf ruimt de vogels op. Sinds woensdag geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden omdat in andere landen wilde vogels met H5N8 zijn aangetroffen.

Lees meer over:
Tip de redactie