Het verkeer in de Randstad stond donderdagavond muurvast door een hevige 'regenspits'. Rond 19.00 uur waren veel files echter opgelost.

De VID meldde tegen 18.00 uur in totaal 500 kilometer file. Hiermee bekleedt de spits van donderdag de tweede plek in de file-top van 2016. "Door de regen heeft het eigenlijk in de hele Randstad vastgestaan", legt een woordvoerder van de VerkeersinformatieDienst (VID) uit.

"Iedereen rijdt heel voorzichtig en houdt meer afstand dan normaal. Tel daar één of twee ongelukken op onhandige plekken bij op, zoals de A10, en je hebt urenlang problemen." Rond 19.00 uur waren de meeste problemen echter opgelost.

Aan het einde van de middag stond op de A4 van Amsterdam naar Rotterdam het verkeer bij Leiden over bijna 30 kilometer vast. Ditzelfde gold voor de A2 van Utrecht naar Amsterdam: vanaf Breukelen reden  de auto's stapvoets.

Ongelukken

Ongelukken in de de staart van de spits zorgden voor nieuwe problemen op de A10, de A16 en de A12.

Op de A16 leidde een ongeluk op de Van Brienenoordbrug voor lange rijen wachtende auto's. Een ongeval op de A12 richting Den Haag ter hoogte van Oudenrijn veroorzaakde een flinke stremming op deze belangrijke verkeersader.

Een ongeluk in de Coentunnel zorgde tegen 19.00 uur voor groot oponthoud in de buis richting het noorden, waar twee rijstroken moesten worden afgesloten.

Toppositie

De drukste avondspits van het jaar vond voorlopig plaats op 1 november, toen er door regen en ongevallen bijna 550 kilometer file stond op de Nederlandse wegen. De spits van donderdag bekleedt een tweede plek in het klassement.

"November is altijd de drukste maand wat verkeer betreft", voegt de ANWB daar aan toe. "Bovendien is donderdag statistisch gezien de drukste avond van de week."

November

Volgens de ANWB is er vanaf 1 november duidelijk merkbaar dat er meer files zijn. Mensen moeten wennen aan het in het donker rijden en nemen meer afstand van hun medeweggebruikers waardoor het verkeer minder goed doorstroomt.

Woensdagavond was het ook erg druk op de weg.

Bekijk de actuele verkeersinformatie