Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft donderdag tot 3,5 jaar cel geëist tegen twee voormalig bestuursleden van Quality of Life voor fraude. Quality of Life is een goed doel dat geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker.

De twee mannen worden verdacht van het verduisteren van ongeveer 600.000 euro en valsheid in geschrift.

Volgens het OM heeft de hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Scherpenzeel, het geld van de stichting onder meer gebruikt om de hypotheek, verbouwing en inrichting van zijn huis te betalen. Ook zou hij met geld van de stichting het bedrijf van zijn vrouw hebben gefinancierd.

De medeverdachte, de toenmalige penningmeester, hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen, voor medeplichtigheid.

"Mensen vertrouwen hun geld toe aan een goededoelenorganisatie omdat zij anderen willen helpen en omdat zij denken dat op die manier hun geld op de juiste plek terechtkomt. Dit vertrouwen is cruciaal, letterlijk van levensbelang. Zonder vertrouwen wordt er namelijk geen geld gegeven en zonder geld geen onderzoek", aldus de officier van justitie.

Hypotheek

De hoofdverdachte kwam in beeld toen een voormalig werkgever in 2011 aangifte tegen hem deed van fraude. De man zou facturen hebben vervalst om op die manier de kosten van diners en overnachtingen in een luxueus hotel en de aankoopkosten van een mobiele telefoon te declareren. Om een hypotheek te verkrijgen zou hij twee inkomensverklaringen hebben vervalst.