De buren van een 80-jarige man uit Leersum mogen een dwangsom van 300.000 euro opeisen wegens overtreding van een rechterlijk vonnis in een slepend burenconflict.

De geplaagde buren hebben rechtmatig beslag gelegd op de woning van de man, met wie ze al vijftien jaar in onmin leven. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag, nadat was gebleken dat de man opnieuw tweemaal ten onrechte het erf van zijn opponenten had betreden.

De man kreeg in 2009 een verbod om daar nog langer te komen. Na een reeks incidenten werd dat verbod in 2010 uitgebreid met een eenmalige dwangsom van drie ton, bedoeld voor een "voldoende afschrikwekkende werking" en "onomkeerbare gevolgen" bij overtreding.

De man, die lokaal bekendstaat als het 'Monster van Leersum', eiste dat dat vonnis niet mocht worden uitgevoerd. Volgens de rechter hoeft er niet aan getwijfeld te worden dat de man op 31 maart 2016 en 4 april 2016 op het erf van zijn buren is geweest. De eerste keer vernielde hij daar een auto, de tweede keer was hij naar eigen zeggen op zoek naar zijn hond. Onder meer filmbeelden hebben dat uitgewezen.

Gedwongen verkoop

De bejaarde Leersummer noemde de gedwongen verkoop van de woning disproportioneel. Hij zou de woning in vrije verkoop voor 650.000 euro kunnen verkopen, maar bij een executieverkoop zou de veilingwaarde niet meer dan 425.000 euro bedragen. Inclusief de dwangsom zou hij er 525.000 euro bij inschieten, betoogde hij.

De rechter wees die bezwaren van de hand. De man beschikt immers ook over andere vermogensbestanddelen en heeft slechts een hypotheek van 800 euro op het huis. De gedwongen verkoop was bovendien ,,voorzienbaar''. De rechter zegt niet bevoegd te zijn de dwangsom te matigen.