De bewoners van vijf woningen direct naast de kerk in Weesp die dinsdag in brand vloog, mogen nog niet terug naar huis.

Dat heeft de gemeente Weesp bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen.

Dinsdagavond brak er brand uit in de toren van de Sint-Laurentiuskerk aan de Herengracht. Een deel van de torenspits stortte in. Toen de brand uitbrak, werden woningen rondom de kerk ontruimd. De meeste omwonenden konden 's nachts alweer naar huis, maar voor de bewoners van vijf woningen geldt dat niet.

Onderzoek van de brandweer heeft uitgewezen dat er geen risico is op instortingsgevaar. Ook is er geen gevaar dat er brokstukken naar beneden vallen, aldus de Veiligheidsregio.

Kerktoren Weesp stort deels in door brand
Kerktoren Weesp stort deels in door brand

65 meter

Voor het blussen van de brand werd de hulp ingeroepen van de brandweer Haaglanden. Die beschikt over een kraan die kan worden gebruikt om op grote hoogte te blussen. De kerktoren was 65 meter hoog. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat dinsdag werkzaamheden werden verricht in de toren. Mogelijk is daarna kortsluiting ontstaan.

De kerk was al twee jaar niet meer in gebruik als gebedshuis. Een lokale ondernemer wilde van de kerk een hotel maken. Hij is aangeslagen door de brand.

De gemeente wil dat er snel werk wordt gemaakt van het herstel. "De Laurentiuskerk is een gezichtsbepalend monument in Weesp waar door inwoners veel waarde aan wordt gehecht", aldus waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove.