Koning Willem-Alexander heeft de eind vorige maand verschenen biografie 'Juliana, vorstin in een mannenwereld', over zijn grootmoeder koningin Juliana, nog niet gelezen. Hij weet ook niet of hij dat gaat doen.

Dat zei hij woensdagmiddag (plaatselijke tijd) in Auckland aan het einde van het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland.

Willem-Alexander stelt dat hij nog geen tijd heeft gehad om het boek te lezen. Tot nu toe had hij andere prioriteiten gehad, aldus de koning. Het boek verscheen de dag voor zijn vertrek naar Oceanië.

Prins Bernhard wordt in de nieuwe biografie over zijn vrouw Juliana beschuldigd van aanranding van een minderjarig meisje. Bernhard zou een 16-jarig meisje hebben betast en gezoend.

Bernhard zou ook een jong lid van Juliana's toneelclub hebben aangerand die op zijn uitnodiging schilderijen kwam bekijken. De schrijfster baseert haar informatie naar eigen zeggen op betrouwbare maar anonieme bronnen.

Geen bron

De koning vond zichzelf geen 'primaire bron' over wat zich tijdens het leven van Juliana en prins Bernhard heeft afgespeeld op paleis Soestdijk, waarover in het boek van Jolande Withuis soms schokkende onthullingen werden gedaan.

"Ik wil wel zeggen dat ik altijd veel respect heb gehad en gehouden voor mijn grootouders", aldus de koning. "Ik had fantastische grootouders."

Diep gekwetst

Prinses Irene, de dochter van Juliana, stelde eerder diep gekwetst door de inhoud van de biografie over haar moeder. 

"Dat er wordt geschreven over de affaires Lockheed en Greet Hofmans, dat mag. Je moet je wel afvragen wat het nut is om dat weer en weer te doen. Maar schrijven over het gezinsleven is ongepast", vindt de zus van prinses Beatrix.

"Ieder gezin heeft het recht op een eigen leven achter gesloten deuren, ook deze familie. Wat er in het boek geschreven wordt zijn dingen die in mijn beleving en herinneringen ook niet kloppen'', zei ze.