Voor het eerst dit seizoen zijn maandagavond veel strooiwagens de weg opgegaan voor de bestrijding van gladde wegen door de kou. 

Vooral in Noord-Holland waren de wegbeheerders maandagavond uit voorzorg al actief op de wegen.

Gladheid dreigt vooral op lokale wegen. Op snelwegen kunnen vooral bruggen, viaducten en op- en afritten gevaarlijk zijn, waarschuwt de VerkeersinformatieDienst (VID).

Volgens AT5 heeft Rijkswaterstaat maandagavond ook al op de A10 rond Amsterdam gestrooid.

Verkeerswaarschuwing

Omdat de bodem nog warm is, bestaat er geen vrees voor grote problemen. Automobilisten moeten in de nacht van maandag op dinsdag en in de ochtendspits bovendien rekening houden met mist.

Het KNMI heeft ondanks de dreigende gladheid en mist nog geen verkeerswaarschuwing afgegeven.

Winterklaar

Rijkswaterstaat is al wekenlang 'winterklaar'. De strooiwagens en sneeuwschuivers zijn getest en staan in de startblokken. De chauffeurs van die wagens hebben een opfriscursus gevolgd en hebben de belangrijkste strooiroutes verkend.

De hoeveelheid strooizout is al op peil. In juli is de voorraad met 50 miljoen kilo aangevuld tot 200 miljoen kilo.

Firestorms

Voor Rijkswaterstaat loopt het gladheidseizoen van 1 oktober tot 1 mei. De dienst heeft ruim 540 strooiwagens en 350 sneeuwploegen tot zijn beschikking.

Daarnaast zijn er twee Firestorms operationeel. Deze worden ingezet waar de ijslaag zo dik is dat gewone strooiwagens niets meer kunnen uitrichten. Ze spuiten onder hoge druk een speciale zoutoplossing van 60 à 70 graden op de ijsplaten, die daardoor meteen smelten.

Filesproeier

Ook beschikt Rijkswaterstaat over een zogeheten filesproeier. Die spuit vanaf de vluchtstrook een zoutoplossing onder de in de winterfile staande auto's door. Het verkeer kan daardoor weer gaan rijden.

Het KNMI kan desgevraagd nog geen antwoord geven op de vraag of het een strenge winter wordt of niet. "Wij kunnen zo'n tien, elf dagen vooruit kijken", legt een woordvoerder uit. "Dus we kunnen daar nu geen zinnig woord over zeggen. Mensen die daar nu al uitspraken over doen, baseren zich nergens op."