Het Openbaar Ministerie heeft maandag de overeenkomsten met kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros in het Passageproces verdedigd. Dankzij de verklaringen zijn er volgens het OM liquidaties opgelost.

Het OM begon maandag aan de uiteenzetting van de feiten in het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces. Het requisitoir neemt in totaal vijf dagen in beslag en eindigt op 22 november met de strafeis.

De overeenkomst tussen het OM en kroongetuige La Serpe werd gesloten in 2007. In ruil voor belastende verklaringen over liquidaties en pogingen daartoe werd La Serpe een reductie van de strafeis beloofd: het OM zal acht in plaats van zestien jaar cel eisen. 

La Serpe is niets beloofd met betrekking tot immunititeit of gratie. Advocaat-generaal Frits Posthumus weerspreekt geruchten dat La Serpe in weelde leeft door de deal met het OM. "Alle bedragen die in de overeenkomst met La Serpe staan, zijn gebaseerd op veilig leven, wonen en werken", aldus Posthumus.

Betrouwbaarheid

De advocaat-generaal zegt dat de betrouwbaarheid van de verklaring van de kroongetuige is af te leiden uit het feit dat hij het OM heeft benaderd. La Serpe deed dit omdat hij vreesde voor zijn leven, maar het OM ziet in deze "noodzaak" geen reden om te twijfelen. "La Serpe had zich kunnen terugtrekken voordat de overeenkomst werd gesloten, maar deed dit niet", aldus de advocaat-generaal.

"Hij is ook vervolgd door zijn eigen verklaringen. La Serpe was niet eerder als verdachte aangemerkt en had vrijuit kunnen gaan." 

Het OM zegt dat La Serpe vele malen is gehoord en gedetailleerde informatie heeft gegeven. Zo kende hij de alias waar verdachte Mohammed R. onder reisde en op welke vlucht hij zou zitten. R. is daarop gearresteerd in Spanje.

Betrokkenheid

La Serpe heeft verklaard betrokken te zijn bij de liquidatie van Kees Houtman (2005) en bij de voorbereiding van twee andere liquidaties. Een daarvan was de moord op Thomas van der Bijl, maar dit plan werd niet uitgevoerd. Van der Bijl werd in 2006 alsnog geliquideerd.

La Serpe is tijdens het Passageproces door getuigen beschuldigd van de liquidatie van Gerrie van Bethlehem (2002). Het OM zegt nog steeds geen reden te hebben om aan te nemen dat La Serpe hier bij betrokken was.

Belang

Het OM onderstreepte maandag het algemene belang van de afspraken met de twee kroongetuigen. Het OM sloot naast een overeenkomst met La Serpe in het hoger beroep ook een deal met Fred Ros.

"Zonder het instrument kroongetuige ontlopen criminelen hun straf. Als La Serpe niet had verklaard, was er geen Passageproces geweest, waren er meer slachtoffers gevallen en waren daders en opdrachtgevers, de dans ontsprongen. Dit is maatschappelijk niet te verantwoorden. Zonder de twee kroongetuigen waren we niet zo ver gekomen."

Ros krijgt voor het afleggen van verklaringen over liquidaties en het voorbereiden daarvan een strafeis van vijftien jaar in hoger beroep. Ros, die aanwezig is in de rechtszaal, zou verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de liquidatie van Van der Bijl in opdracht van Dino Soerel.

In het hoger beroep staan tien verdachten, opdrachtgevers, tussenpersonen en uitvoerders, terecht wegens hun betrokkenheid bij zeven liquidaties tussen 1993 en 2006. Een deel van hen wordt ook beschuldigd van het beramen van andere afrekeningen. De elfde verdachte, Ali Akgün, werd eind 2014 doodgeschoten in Turkije.