Nabestaanden van twee mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor de treinkaping bij De Punt in 1977 eisen een schadevergoeding van enkele duizenden euro's van de Nederlandse staat.

Hun advocaat Liesbeth Zegveld zegt vrijdag in de rechtszaal in Den Haag dat nabestaanden van de Molukse kapers een compensatie willen voor de inkomsten die ze zijn misgelopen.

De moeder van kaper Max Papilaja eist 20.000 euro. De broers van Hansina Uktolseja 17.500 euro. Beiden droegen voor hun dood volgens Moluks gebruik een deel van hun salaris af aan het gezin.

Toen de kaping na negentien dagen werd beëindigd, werden de twee kapers door mariniers gedood. De rechter buigt zich de komende maanden over de vraag of de regering vooraf wenste de kapers te doden toen de kaping werd beëindigd, zoals nabestaanden beweren.

Ook vraagt de familie zich af of de kapers niet onnodig zijn gedood. Eerst moet de rechter zich echter buigen over de vraag of de zaak niet is verjaard.

Weerloos

Zegveld stelt dat de kapers in de trein van dichtbij zijn geëxecuteerd, terwijl ze zwaargewond en weerloos waren. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat eerder uitgebreid onderzoek deed, is er geen overmatig geweld gebuikt en was de operatie volkomen rechtmatig.

Maar volgens Zegveld zou vooraf de wens zijn uitgesproken dat de kapers de bevrijdingsoperatie niet zouden overleven. Een betrokken marinier heeft onlangs via zijn advocaat verklaard dat een functionaris speciaal vanuit Den Haag was gekomen met die boodschap.

Kaping

Nederland was in 1977 bijna drie weken in de ban van de kaping van de trein van Assen naar Groningen. Na vruchteloze onderhandelingen eindigde de kaping met een grote bevrijdingsactie. Zes daders en twee gegijzelden kwamen om.

De Molukse treinkaping kwam voort uit onvrede over het uitblijven van een onafhankelijke Molukse staat, zoals de Nederlandse staat in 1952 beloofde toen een groot deel van de inwoners van de Zuid-Molukken naar Nederland kwam.