De twee verdachten die woensdag zijn aangehouden in de zaak van de Posbankmoord, worden zaterdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland bevestigt donderdag in gesprek met NU.nl dat de verdachten zaterdag om 10.30 en 13.00 uur worden voorgeleid. Het voorarrest van de verdachten wordt dan naar alle verwachting verlengd. 

Een 55-jarige man uit Boekel meldde zich woensdag na een uitzending van Opsporing Verzocht bij de politie. Hij verklaarde betrokken te zijn bij de moordzaak. Later op de dag hield de politie een 43-jarige man uit Veghel aan.

De 44-jarige schilder Alex Wiegmink verdween in januari 2003 tijdens het rennen in natuurgebied Posbank. Bewijsmateriaal heeft uitgewezen dat hij daar is neergeschoten. Zijn lichaam werd later teruggevonden in de Noord-Brabantse plaats Erp in een uitgebrande auto.

Andere focus

De politie maakte dinsdag bekend dat een coldcaseteam anderhalf jaar geleden het onderzoek naar de zogenoemde Posbankmoord heeft heropend.

Eerder concentreerde het onderzoek zich vooral op de Posbank, waar Wiegmink vermoedelijk is gedood. Maar het coldcaseteam legde meer de nadruk op Erp, omdat de locatie waar de auto is gevonden vermoedelijk niet zomaar was gekozen door de daders.

Zij moesten met het lichaam vele tientallen kilometers afleggen en namen ook in het bos bij Erp een flink risico toen zij de auto in brand staken.

Gewetensproblemen

De 55-jarige Frank S. zou volgens RTL Nieuws na de uitzending van Opsporing Verzocht een emotioneel verhaal over zijn betrokkenheid hebben verteld aan buurtbewoners. "Hij vertelde dat hij zich wilde aangeven, omdat zijn geweten opspeelde. Daar had hij al een paar jaar last van", aldus een verslaggever die met de buren sprak.

Eerder nam S. al emotioneel afscheid van zijn vrouw. Hij zou zijn echtgenote pas maandag over zijn betrokkenheid bij de moord hebben verteld. "Het afscheid met zijn vrouw was hartverscheurend om te zien", melden de buren. "Hij is volledig ingestort." Zij omschrijven S. als een 'aardige en teruggetrokken' man.

De politie sprak woensdagavond van een "heel belangrijke doorbraak".