De Landelijke Eenheid van de politie gaat niet verder met het project verkeershandhaving. De Eenheid zegt zich meer te willen richten op de bestrijding van afleiding in het verkeer. 

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid, Ed Kraszewski, bevestigt de verandering in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van het bericht van RTL Nieuws. Kraszewski ontkent dat er in de toekomst minder op 'verkeershufters' wordt gecontroleerd, zoals RTL Nieuws concludeert.

De twintig agenten die onderdeel uitmaakten van het team worden volgens de politie weer ingezet bij de Dienst Infrastructuur.

De Landelijke Eenheid zegt tevreden te zijn over de resultaten van het team verkeershandhaving, "maar het team zat aan zijn plafond", aldus woordvoerder Ed Kraszewski. "Wij denken door het terughalen van de agenten naar de Dienst Infrastructuur de verkeersveiligheid te kunnen vergroten."

"We willen meer agenten gaan inzetten op het staande houden van mensen die grote overtredingen maken in het verkeer, zoals afleiding (bellen en appen achter het stuur, red.), omdat hier een sterk signaal vanuit gaat." 

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie zegt in gesprek te gaan met de Landelijke Eenheid "omdat wij vinden dat de verkeershandhaving op niveau moet blijven", aldus een woordvoerder. "Wij weten dat hier al langere tijd over wordt nagedacht. Het is nog te vroeg om te zeggen dat het niet gaat werken, maar het laatste woord is hier nog niet over gesproken."

Het OM zegt dat het overleg op korte termijn plaats zal vinden.

Team

Het team van de Landelijke Eenheid bestond uit veertig agenten van wie er twintig deel uitmaakten van het flitsteam. Twintig agenten werden ingezet op de weg. Het project was erop gericht om grove snelheidsovertredingen en het bellen en of appen achter het stuur tegen te gaan. Jaarlijks werden er door het team ongeveer 11.000 boetes geschreven. 

Rijkswaterstaat

Het team werd op verzoek van Rijkswaterstaat ingezet als automobilisten bijvoorbeeld rode kruizen negeerden of te hard reden tijdens wegwerkzaamheden. Ook bij de Merwedebrug werden deze agenten ingezet om te voorkomen dat vrachtwagens over de beschadigde brug heenreden.

"We blijven nog steeds het aanspreekpunt voor Rijkswaterstaat. Alleen zullen we op het moment zelf beslissen of de regionale politie of de Landelijke Eenheid wordt ingezet."