Een zwaan veroorzaakt donderdagmiddag grote problemen op de A12 tussen Utrecht en Den Haag. Het gewonde dier had zich genesteld op de rijstrook bij Woerden. De dierenambulance heeft het dier inmiddels meegenomen.

De linkerrijstrook was een half uur afgesloten vanwege de zwaan. Hierdoor stond het verkeer richting Den Haag al bij Bunnik stil, meldt de Verkeersinformatie Dienst (VID). Automobilisten moesten rekening houden met een uur vertraging.

Door deze files liepen ook de A2 en A27 snel vast. Opgeteld zag de VID rondom Utrecht ruim 23 kilometer als gevolg van de zwaan. 

Ook het verkeer van Den Haag naar Utrecht had last van de zwaan. Kijkers trapten massaal op de rem om het dier te zien. Hierdoor vormde zich bij Woerden een file van meer dan 5 kilometer.

Dierenambulance

Het duurde enige tijd voordat een weginspecteur en de dierenambulance het gewonde dier konden bereken, omdat zij zelf ook in de file stonden. Dierenambulances hebben geen zwaailichten en mogen dus ook niet over vluchtstrook rijden in geval van nood.

De zwaan werd rond 17.00 uur gevangen en meegenomen door de dierenambulance. De VID vreest dat de problemen rond Utrecht niet voor het einde van de avondspits zijn opgelost.

Bekijk de actuele situatie op de weg