Een 18-jarige man uit Breda is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, omdat hij op Koningsdag van dit jaar een 3-jarig kind doodreed.

Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs om vast te stellen dat sprake was van doodslag en was geen sprake van opzet of roekeloosheid. Wel wordt het Elias A. aangerekend dat hij na de aanrijding doorreed. 

Als A. zijn straf heeft uitgezeten moet hij bovendien verplicht worden behandeld en raakt hij voor vier jaar zijn rijbewijs kwijt. Tijdens de aanrijding reed A. 80 kilometer per uur, waar slechts 30 kilometer was toegestaan. De man meldde zich 's avonds na de aanrijding uit eigen beweging bij de politie. Tijdens de zitting bleek dat A. veel spijt heeft van zijn daden.

Achterstand

Het Openbaar Minister eiste twee weken geleden drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, tegen A. Ook wilde justitie een rijontzegging van acht jaar voor de tiener. Het OM is van mening dat A. schuldig is aan dood door schuld.

De straf die de rechter oplegt, valt lager uit omdat de dader een grote ontwikkelingsachterstand heeft. Hij is onder meer licht zwakzinnig en liep door de fatale aanrijding een posttraumatische stressstoornis op.