De politie Oost-Nederland heeft woensdag twee aanhoudingen verricht in de zaak van de Posbankmoord. Dat heeft het coldcaseteam woensdag gemeld tijdens een persconferentie.

Een persoon heeft zich na de aandacht in het programma Opsporing Verzocht gemeld bij de politie en bekend dat hij betrokken was bij de zaak. Naar aanleiding van zijn aanwijzingen is woensdag een tweede aanhouding verricht.

De verdachten zijn twee mannen van 43 en 55 jaar oud uit Veghel en Boekel. De 55-jarige man meldde zich bij de politie. Meer mededelingen over de zaak en de aanhoudingen doet het team nog niet.

De 44-jarige schilder Alex Wiegmink verdween in januari 2003 tijdens het rennen in natuurgebied Posbank. Bewijsmateriaal heeft uitgewezen dat hij daar is neergeschoten. Zijn lichaam werd later teruggevonden in de Noord-Brabantse plaats Erp in een uitgebrande auto.

Video: Hoofd recherce over de aanhoudingen

Tientallen kilometers

De politie concentreerde zich bij het onderzoek in 2003 vooral op de Posbank. Maar het idee is nu dat Erp niet zomaar gekozen was door de daders. Zij moesten met het lichaam vele tientallen kilometers afleggen en namen ook in het bos bij Erp een flink risico toen zij de auto in brand staken.

Bovendien was de plek in het bos waar de auto was neergezet in het donker nooit te vinden geweest voor mensen die de omgeving niet kenden.

Belangrijke doorbraak

"Dit is een heel belangrijke doorbraak", aldus woordvoerder Aart Garssen van de politie Oost-Nederland. "We zijn er vrijwel zeker van dat de zaak opgelost gaat worden." 

Garssen beklemtoonde dat het slachtofffer Wiegmink op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. De verdachten worden volgens Omroep Gelderland vrijdag voorgeleid.

De politie maakte dinsdag bekend dat een coldcaseteam anderhalf jaar geleden het onderzoek naar de zogenoemde Posbankmoord heeft heropend.

Blauwe Audi

Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland zei dinsdag in Opsporing Verzocht onder meer op zoek te zijn naar een blauwe Audi 80 die in Erp gezien zou zijn op de avond van de moord. Ook heeft een getuige in het Posbankgebied twee mannen gezien die vermoedelijk bij het lichaam van Wiegmink stonden.

Het gaat om een kalende, dikkige man die toen rond de 40 was (dus nu in de 50) en een slankere man met meer haar en een Zuid-Europees uiterlijk.

Muts

Ook is duidelijk geworden dat de politie nieuw DNA-onderzoek gedaan heeft naar een muts van honkbalclub Chicago White Sox die in de buurt van de uitgebrande auto is gevonden. Hierop is een DNA-spoor gevonden dat nu wordt onderzocht. Ook zat er hondenhaar op het petje.

De DNA-sporen op de muts zijn gelinkt aan een van de verdachten, meldde de poitie woensdagavond.

Video: Peter R. de Vries: 'Moord is zo goed als opgelost'