Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten. Het was al bekend dat dit systeem zou worden uitgeschakeld, maar het was nog niet precies bekend wanneer.

In de toekomst wordt bij grote rampen alarm geslagen via onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens, NL-Alert en sociale media. Het voordeel van deze communicatiemiddelen is volgens de overheiddat ze veel gerichter kunnen worden ingezet.

"Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen", aldus het ministerie dinsdag.

Onverstandig

50PLUS-partijleider Henk Krol zegt het voornemen van het ministerie "heel onverstandig" te vinden. Volgens hem zijn er nog te veel ouderen die niet via een mobiele telefoon bereikbaar zijn en dus ook geen NL-Alert kunnen ontvangen.

"Die groep wordt steeds kleiner, maar nu is dit nog veel te snel", zegt Krol tegen NU.nl. Hij stelde eerder al kritische Kamervragen over het onderwerp, waarin hij er onder meer op wees dat veel mensen hun telefoon 's nachts uitschakelen en dan dus geen alarmberichten kunnen ontvangen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt onderzoek te doen naar nieuwe manieren om mensen te bereiken met waarschuwingen, bijvoorbeeld via de vaste telefoon.

Test

Er zijn meer dan 4.200 sirenes, het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS). Deze palen worden ontmanteld als het luchtalarmsysteem over drie jaar verdwijnt.

In juni werd voor het laatst een landelijke test gehouden met NL-Alert. Toen ontvingen 8,3 miljoen mensen - ofwel 55 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder - het testbericht. Op 5 december vindt de volgende test plaats.