Burgemeesters willen dat motorbendes in Nederland verboden worden. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder tientallen burgemeesters die te maken hebben met motorbendes in hun gemeente.

De burgemeesters vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken en daarom pleit driekwart voor een verbod. 

EenVandaag legde de vragenlijst voor aan de 135 burgemeesters die zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van 'Outlaw Motorcycle Gangs' (OMG's). Driekwart van hen beantwoordde de vragenlijst.

Bijna de helft van de ondervraagde burgemeesters (47 procent) ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent is die in de afgelopen vijf jaar toegenomen.

Eerder dit jaar pleitte ook Frank Paauw, de hoogste Rotterdamse politiechef van de Nationale Politie, al voor een verbod op motorbendes als Hells Angels, No Surrender, Satudarah, Bandidos en Mongols. Hij deed deze oproep na een schietpartij in een Rotterdams hotel tussen de Hells Angels en de Mongols.

Vol ornaat

Bedreiging en intimidatie komen het meest voor. Vaak zijn bendeleden in vol ornaat intimiderend aanwezig op openbare plekken en in de horeca. Acht van de ondervraagde burgemeesters zijn zelf bedreigd door bendeleden. Sommigen hebben hierna beveiliging gekregen. 

"Je kunt je voornemen om heel flink te zijn", stelt burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren. "Maar je beseft het pas als het je overkomt. Wat het betekent voor jou en je gezin. Je schrikt ervan, maar het motiveert je ook om juist door te gaan."

Rivaliserende bendes

De aanleiding voor de bedreiging is meestal dat de burgemeesters geprobeerd hebben om de openbare orde te handhaven of dat zij publiciteit zochten voor de activiteiten van OMG’s. Ook veroorzaken de motorbendes veel drugsoverlast en plegen zij met regelmaat aanslagen op huizen van leden van een rivaliserende bende.

Meer dan de helft van de ondervraagde burgemeesters stelt dat het huidige wettelijke instrumentarium op dit moment onvoldoende is om de overlast door de motorbendes aan te pakken.

Volgens veel burgemeesters is er voldoende aangetoond dat motorbendes betrokken zijn bij criminele activiteiten, maar kunnen ze nauwelijks ingrijpen. Graag zouden ze daarom zien dat de 'Outlaw Motorcycle Gangs' verboden worden.