Destilleerderij Hooghoudt in Groningen sponsort de feesten van studentenvereniging Vindicat niet meer. Het bedrijf heeft hiertoe besloten na een incident tijdens de ontgroening waarbij een eerstejaars zwaargewond raakte.

Hooghoudt was een van de vaste sponsoren van Vindicat. Het bedrijf wil niet kwijt hoeveel geld Vindicat hiermee mis loopt, meldt RTV Noord.

De markante lichtreclame van Hooghoudt die al tientallen jaren op het pand van de vereniging aan de Grote Markt staat, blijft vooralsnog op het dak. Het bedrijf wil afwachten wat voor 'cultuurverandering' Vindicat gaat doorvoeren en neemt pas daarna een eventueel besluit over de lichtreclame.

De Groningse studentenvereniging lag de laatste maanden onder vuur door twee incidenten.

Bangalijst

Een aspirantlid belandde tijdens de ontgroening met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis. Bovendien werd op internet een zogenoemde 'bangalijst' gepubliceerd waarop mannelijke leden van de vereniging vrouwelijke leden cijfers gaven.

De betrokkenen bij beide affaires zijn voorlopig geschorst. Justitie doet onderzoek naar het geweldsincident. Het slachtoffer heeft eind oktober alsnog aangifte van de mishandeling gedaan.

Het is niet het eerste ontgroeningsincident bij Vindicat. In 1997 kwam een student zelfs om het leven nadat hij een liter jenever had gedronken.

Mentalitetsverandering

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hebben erop aangedrongen bij Vindicat dat de vereniging een mentaliteitsverandering moet doorvoeren. Bovendien krijgen studentenclubs waar zich nog incidenten voordoen tijdens introductieperiodes geen extra geld uit het 'profileringsfonds' meer.

Hier kunnen bestuursleden aanspraak op maken als zij door het vervullen van de functie een studieachterstand oplopen. Het gaat voor Vindicat om enkele tienduizenden euro’s per jaar.