Een coldcaseteam heeft het onderzoek naar de zogenoemde Posbankmoord heropend. De rechercheurs concentreren zich op de Brabantse plaats Erp, waar het lichaam van de vermoorde Alex Wiegmink in januari 2003 werd gevonden.

Dat heeft teamleider Paul Koetsier dinsdagavond gemeld in Opsporing Verzocht.

De 44-jarige schilder verdween tijdens het rennen in natuurgebied Posbank. Bewijsmateriaal heeft uitgewezen dat hij daar is neergeschoten. Zijn lichaam werd later teruggevonden in Noord-Brabant in een uitgebrande auto.

De politie concentreerde zich bij het onderzoek in 2003 vooral op de Posbank. Maar het idee is nu dat Erp niet zomaar gekozen was door de daders. Zij moesten met het lichaam vele tientallen kilometers afleggen en namen ook in het bos bij Erp een flink risico toen zij de auto in brand staken.

Blauwe Audi

Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland, dat al anderhalf jaar aan de zaak werkt, is onder meer op zoek naar een blauwe Audi 80 die in Erp gezien zou zijn op de avond van de moord. Ook heeft een getuige in het Posbankgebied twee mannen gezien die vermoedelijk bij het lichaam van Wiegmink stonden.

Het gaat om een kalende, dikkige man die toen rond de 40 was (dus nu in de 50) en een slankere man met meer haar en een Zuid-Europees uiterlijk.

De politie roept iedereen op die aanwijzingen heeft zich alsnog te melden. "Wij hopen dat betrokkenen na al die jaren hun verhaal toch kwijt willen", aldus Koetsier. "Het kan een flinke last zijn om bijna dertien jaar met zo’n geheim rond te lopen."

Hondenhaar

Ook vraagt hij mensen na te denken of zij wellicht iemand kennen die wellicht aan het signalement voldoet en van wie na 2003 het karakter opvallend veranderd is. "De kans is groot dat het niet om grote criminelen ging", stelt hij. "Je ziet dan soms toch dat zo’n gebeurtenis zijn sporen nalaat en dat mensen veel meer teruggetrokken gaan leven."

De politie heeft nieuw dna-onderzoek gedaan naar een muts van honkbalclub Chicago White Sox dat in de buurt van de uitgebrande auto is gevonden. Hierop is een dna-spoor gevonden dat nu wordt onderzocht. Ook zat er hondenhaar op het petje.

De gouden tip in de Posbankmoord wordt beloond met 20.000 euro.