Regen en de wintertijd hebben dinsdag gezorgd voor de drukste spits van het jaar. Om 17.45 uur stond er 556 kilometer file op de Nederlandse wegen. Inmiddels is de spitspiek voorbij. 

Om 19.00 uur stonden er nog steeds enkele files, onder andere op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld, waar het verkeer rekening moet houden met bijna een half uur vertraging. Ook op de A50 tussen Arnhem-Centrum en Renkum is nog bijna tien kilometer file met tientallen minuten vertraging tot gevolg. 

De grootste problemen bevonden zich eerder op dinsdag in de Randstad. Op de A2 vanuit Amsterdam naar Utrecht doseert Rijkswaterstaat het verkeer door de Leidsche Rijntunnel, wat rond 19.00 uur nog altijd een kwartier vertraging oplevert.

Op de A59 tussen Den Bosch en Oss was een gekantelde bestelbus zorgde daar voor veel hinder en het verkeer op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag stond ook op veel plaatsen vast. Vooral tussen Hoofddorp en Roelofarendsveen en tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude was er veel vertraging die op verschillende plekken op liep tot een kwartier. Om 19.00 stond er nog altijd enkele kilometers tussen Leiden en Wassenaar. 

Video: Drukste spits van het jaar

Herfstweer

Het verkeer ondervond hinder van enkele ongelukken, maar ook van het weer. Door miezerregen was het zicht beperkt en ook viel de donkerte eerder in door de wintertijd. De herfstperiode is daarnaast traditioneel de drukste tijd van het jaar, meldt de Verkeersinformatie Dienst (VID).

De grootste drukte van dit jaar werd tot vanavond gemeten op 17 januari. Toen waren wind, regen en (natte) sneeuw de boosdoeners. De VID voorspelt dat dit soort drukke spitsen de komende maand vaker gaan voorkomen, gezien het verwachte herfstweer.

De langste file was die op de A27 tussen Almere en Gorinchem. Daar stond het dinsdag tussen het knooppunt Eemnes en Nieuwegein vast over een afstand van bijna 25 kilometer.