Voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie wordt niet op non-actief gesteld vanwege het onderzoek naar zijn rol in de geldverspilling door de Centrale Ondernemingsraad (COR). 

Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag laten weten. Hij wil antwoord op de vraag wat van de oud-korpschef, die nu een adviseursfunctie heeft, mocht worden verwacht in de kwestie.

Van der Steur geeft opdracht tot een extern onderzoek. Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek gaat doen en hoe lang dit gaat duren. De minister hoopt dit zo snel mogelijk bekend te maken. Op de vraag waarom Bouman niet op non-actief wordt gesteld, antwoordde Van der Steur dat hij beslissingen wil nemen op basis van de feiten.

In een intern onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum zijn harde conclusies getrokken, werd dinsdag bekend.

Grote delen van het budget van de ondernemingsraad zijn onrechtmatig en ondoelmatig besteed en aanzienlijke geldbedragen zijn verspild. Ook ontbrak een goed toezicht. Het gaat om de kosten van onder andere vergaderingen, borrels, lunches en feesten.

Akerboom

De nieuwe korpschef Erik Akerboom concludeerde dat voormalig voorzitter Frank Giltay van de COR solistisch optrad en onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef had.

De uitgaven van de COR zijn reeds onderzocht door de politie zelf, maar dat onderzoek kan momenteel niet openbaar gemaakt worden, omdat er aangifte is gedaan tegen Giltay.

De rol van Bouman wordt ook onderzocht. Vorig jaar had de ondernemingsraad 1,6 miljoen euro te besteden. Mogelijk heeft Bouman door veel geld beschikbaar te stellen de steun van de raad gekocht.