De rechter heeft jihadverdachte Laura Hansen een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum opgelegd. Hiermee willigde de rechtbank een verzoek van het Openbaar Ministerie in

De officier van justitie vroeg dinsdag om het onderzoek tijdens de pro-formazitting van de zaak tegen Hansen. De 21-jarige vrouw uit Zoetermeer werd begin augustus opgepakt toen ze terugkeerde uit Syrië.

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar onder meer van deelname aan een terroristische organisatie en het bevorderen dan wel voorbereiden van het plegen van terroristische misdrijven. Zij blijft voorlopig in hechtenis.

De advocaat van Hansen verzette zich tijdens de zitting hevig tegen het persoonljkheidsonderzoek en vroeg tevens de aanklacht wegens deelname aan een terroristische organisatie nietig te verklaren. De rechtbank ging hier niet in mee.

Volle overtuiging

Justitie stelt dat volgens verklaringen van Hansen in het dossier dat zij in volle overtuiging naar IS-gebied is vertrokken. Dit valt op te maken uit het feit dat zij onder meer veel geld had opgenomen, abonnementen opzegde en nieuwe telefoons had gekocht.

Ook zou zij in diverse chatgesprekken na aankomst in IS-gebied hebben beklemtoond dat haar vertrek een bewuste keuze was. Zij stelde tegenover vrienden en familie onder de wetten van de islam te willen leven. Ook verdedigde zij volgens de officier van justitie onthoofdingen van westerlingen door IS.

Het OM houdt naar eigen zeggen rekening met een scenario waarin Hansen is teruggestuurd naar Nederland met de opdracht een aanslag te plegen.

Vermeende vlucht

Hansen verbleef in Syrië en mogelijk ook in Irak van september 2015 tot en met 12 juli 2016. Ze was daar samen met haar 27-jarige partner en twee jonge kinderen. Half juli verscheen ze op de Koerdische televisie en vertelde ze over haar vermeende vlucht. Ze stelde toen dat ze door haar man naar IS-gebied was gelokt.

De zaak trok brede aandacht doordat ze op de Koerdische televisie uitgebreid werd geïnterviewd.

Video: Hansen geïnterviewd op Koerdische televisie

Westers gekleed

Op de zitting verscheen de vrouw westers gekleed. Hansen had via haar advocate tevergeefs aangedrongen op een zitting achter gesloten deuren.

Dat verzoek honoreerde de rechtbank niet. Wel besliste de rechtbank dat van haar geen tekeningen mogen worden gemaakt.