Tegenstanders van Zwarte Piet willen demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis. 

Het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept mensen op van zich te laten horen tijdens het evenement op zaterdag 12 november. De actievoerders hebben het plan om hun boodschap te verkondigen op het plein waar de intocht eindigt, laten ze dinsdag weten.

Ze hebben dit echter nog niet gemeld bij de gemeente. ''Wat ons betreft is 2016 het laatste jaar dat december een bijsmaak heeft van kolonialisme, slavernij en onderdrukking'', staat in een verklaring. De tegenstanders vinden het hulpje van de goedheiligman in zijn zwarte gedaante een racistisch karakter hebben.

Hoeveel actievoerders bij de intocht worden verwacht, wilde een woordvoerder niet zeggen. ''We willen een vreedzaam protest voeren en laten ons niet uitdagen door tegenstanders die het vervelend vinden dat we er staan'', zei ze. Ze benadrukte dat de betogers ''sowieso op het plein gaan staan'', ook als de gemeente een andere plek aanwijst.

De gemeente Maassluis wil graag met KOZP in gesprek om ervoor te zorgen ''dat hun demonstratie zo ordelijk mogelijk kan worden gehouden''. De wens om op het plein te staan ''zal onderdeel zijn van het gesprek'', liet een woordvoerder weten.

Extreemrechts

Tijdens de intocht is voor het eerst ook een demonstratie aangekondigd van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), onder het motto: ''Ik schaam mij niet voor Zwarte Piet. Stop de kinderfeesthaters''. De gemeente heeft hiervoor al toestemming gegeven.

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet in 60 seconden

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie door in60seconds